Takket være en handlekraftig pædagog med masser af hjerterum får filippinske børnehjemsbørn med multihandicap nye udfoldelsesmuligheder.

Sandra Christensen er nyuddannet pædagog med et usædvanligt praktikophold på CV’et. Hvor medstuderende gjorde deres praktiske erfaringer i danske institutioner, tog Sandra sin praktik hos The Litte Lamb Center (LILAC) på Filippinerne. LILAC er første og eneste permanente bosted for børn med svære mentale og fysiske handicap i den del af verden.

I Cebu City er ressourcerne ligeså knappe, som behovene er store, og vel hjemme i Danmark måtte Sandra konstatere, at de filippinske børn havde gjort indtryk. Her vil tilfældet, at en studieveninde er i praktik på en institution, hvor en bandagist fra Ortos har sin gang. Og det var tilstrækkeligt til, at kabalen kunne gå op, og børn med fysiske handicap nu har adgang til hjælpemidler.

Det kan måske undre, hvordan et personligt hjælpemiddel kan eksporteres til genbrug? Vores hjælpemidler er jo modelleret op efter gipsafstøbninger af deres tiltænkte brugere.

Til det svarer Sandra, at i Cebu City er standarden en anden, og danske kvalitets-ortoser gør en stor forskel for børnene. Ikke alene er de lavet af de bedste materialer, der er også mulighed for at tilpasse dem til det enkelte barn. Fx kan en ankel-fod-ortose gøre en verden til forskel, også selvom den lige knap passer som hånd i handske.

Turen tilbage til Filippinerne finansierer Sandra selv, og hun planlægger at blive i tre og en halv uge. Det er tid nok til at tage ortoserne i brug, og børnene er så heldige, at en fysioterapeut-studerende tager over efter hende. Det kunne næsten ikke være bedre, og Sandra har lovet at lade os vide, hvordan børnene tager imod støtten.