Hvad er en dropfodsstimulator?

Indstilling-af-FES_dropfodsstimulator_barn

Artiklens indhold

En dropfodsstimulator (FES) er et hjælpemiddel til visse typer af dropfødder. Hjælpemidlet er kropsbåret, og det er aktivt i den forstand, at det aktiverer lammede muskler ved hjælp af nervestimulation.

Dropfodsstimulering kaldes også funktionel elektrisk stimulering – deraf forkortelsen FES. Hjælpemidler er beregnet til daglig brug, og i nogle tilfælde kan det erstatte traditionelle skinner, så som ankel-fod-ortoser (AFO).

Hvordan fungerer den?

En dropfodsstimulator fungerer ved, at den elektriske stimulation aktiverer de nerver, der skal få musklerne til at løfte den slappe fod. Disse nerver sidder umiddelbart under knæet, så her monteres stimulatoren.

En dropfodsstimulator bliver ofte et bedre hjælpemiddel over tid, fordi du vænner dig til at bruge den, og din bandagist tilpasser den til dit gangmønster.

Bandagisten indstiller dropfodsstimulatoren og laver løbende opfølgninger i tilvænningsperioden.

Hvorfor vælge dette hjælpemiddel?

Dropfodsstimulatoren kan være en god løsning, fordi den:

  • Hjælper til at læfte forfoden

  • Ikke hæmmer anklens bevægelighed

  • Er et sikkert hjælpemiddel uden kendte bivirkninger

  • Fungerer med bare fødder (modsat skinner)

  • Er diskret, nem at placere, og let at bære

  • Fungerer med alt fodtøj

Dropfodsstimulator_barn

Hvem har gavn af en dropfodsstimulator?

En dropfodsstimulator kan være et nyttigt hjælpemiddel, hvis dropfoden skyldes:

  • Skade i centralnervesystemet

  • Rygmarvsskade

  • Apopleksi

  • Cerebral parese

  • Multipel Sklerose

  • Parkinsons

Hvem har ikke gavn af dropfodsstimulation?

Omvendt egner den sig ikke til personer med skader i det perifære nervesystem eller personer med muskelsvind. Den er heller ikke god i tilfælde af kraftig spasticitet eller rigide spidsfødder, som ikke kan komme op i neutralposition. Hvis du falder inden for disse grupper, finder vi en anden løsning til dig.

Lårstimulator

Ud over den traditionelle dropfodsstimulator, der er placeret på underbenet, findes der en lårdel, som både kan fungere sammen med underbensdelen og for sig selv. Lårdelen er en god løsning, hvis brugeren fx har svaghed i lårmuskulaturen og dermed problemer med at kontrollere knæets bevægelse.

Ortos tilbyder alle typer

Der findes forskellige dropfodsstimulatorer på markedet, og der kommer løbende opgraderinger eller helt nye produkter til. Ortos’ bandagister følger med den løbende udvikling og kan lave service på dem alle.

Det er din bandagist, der afgør, hvilken type der passer bedst til dig.

Kontakt Ortos

Prøv en dropfodsstimulator

Bestil en tid i din lokale Ortos-afdeling og prøv, om dropfodsstimulatoren er en god løsning for dig. Din bandagist vil rådgive dig hele vejen.

LÆS OGSÅ

Hvad-er-en-dropfod

Hvad er en dropfod?

Dropfod forårsages af en skade enten centralt eller perifært på nervesystemet. Dropfod kan bl.a. ses hos personer med, Cerebral parese, Multipel sclerose, erhvervet hjerneskade, rygmarvsskade, slagtilfælde og Parkinsons.

Læs mere
Evomove_dropfodsstimulator_FES

Evomove - dropfods-stimulator

Funktionel Elektrisk Stimulation (FES), som vil være et rigtig godt hjælpemiddel for mange, stimulerer nerverne via elektriske impulser, hvorefter musklen aktiveres. Evomove® er blot et af de produkter, som Ortos bandagister er certificeret til at bruge.
Læs mere
Mona_FES_dropfodsstimulator

Dropfods-stimulator (FES) hjalp Mona tilbage på sporet

Mona Christiansen fik en virus på nervesystemet og det medførte bl.a. en dropfod på højre ben. I lang tid følte hun sig et skridt bagud, men det har dropfodsstimulatoren (FES) lavet om på og Mona er tilbage på sporet.
Læs mere
Keld_dropfodsstimulator_FES

Mulighedernes mand bruger dropfods-stimulator

Siden 2018 har Keld været hjulpet af en dropfodsstimulator (FES), som har forbedret hans gangdistance med over 20 %. "Dropfodsstimulatoren hjælper mig med det, som min hjerne ikke længere kan."
Læs mere
Pia Thorslund Jørgensen

Bedre gangfunktion med dropfods-stimulator

Pia Thorslund Jørgensen har kæmpet sig tilbage til hverdagen efter en hjernetumor. En dropfodsstimulator (FES) gør en stor forskel for Pias gangfunktion.  
Læs mere

FORFATTER

Torben Nybro er uddannet bandagist ved Jönköping University, Sverige og har arbejdet som autoriseret bandagist siden 1997. Torben er specialiseret i at arbejde med ortoser og har gennem flere år ligeledes arbejdet med ortoser til børn i samarbejde med læger og fysioterapeuter i specialbørnehaver og -skoler.

Torben er certificeret i mange forskellige dropfodsstimulatorer.

Torben Nybro

Afdelingschef i Ortos Odense og aut. bandagist, CPO, B.Sc.

ORTOS

Børstenbindervej 12
5230 Odense M
e-mail: [email protected]

Send sikker mail til Ortos
CVR-nr. 3070 3502

Følg os her

2023© Ortos Bandagister
Bliv ringet op:

Når jeg sender formularen, accepterer jeg Ortos' privatlivspolitik og tillader, at Ortos kontakter mig. Undgå at sende personfølsomme oplysninger gennem denne formular.