Benproteser

En benprotese er et hjælpemiddel, der fungerer som erstatning for den del af benet, du mangler. Den bliver konstrueret således, at den hjælper dig med at få din gang- og støttefunktion tilbage. Benproteser kan se ud på mange forskellige måder, afhængigt af brugerens amputations- og aktivitetsbehov, og de bliver altid tilpasset efter den enkelte brugers behov. 

De hyppigste årsager til benamputationer er karsygdomme og diabetes, men de kan også være forårsaget af fx ulykker og cancer. Nogle mennesker er født med deformiteter, der gør, at de har brug for en benprotese.

Når du skal have en protese, skal der tages stilling til flere ting såsom valg af hylsterudformning og funktionsdele. Hos Ortos vil din bandagist kunne hjælpe dig med dette. Det vil altid være din bandagists ønske at finde frem til den protesetype, som passer bedst til dit behov og dine ønsker, og derfor vil I tale sammen om bl.a. dit aktivitetsniveau, hvad du skal bruge din protese til i hverdagen mm.

Du er fri til at vælge Ortos

I Danmark har vi frit leverandørvalg. Det betyder, at du alene beslutter, hvilken bandagistvirksomhed, der skal fremstille dit hjælpemiddel. Det er din ret, uanset om din kommune måtte have en samarbejdsaftale med en given bandagistvirksomhed. Er du i tvivl om rammerne for det frie leverandørvalg, så ring til os og få forklaringen.

delfodsprotese grafik
Info om delfodsproteser

Delfodsprotese

PF (Partial foot amputation)

En delfodprotese kan bruges, hvis du har fået fjernet dele af dit fodskelet. Alt afhængig af, hvor meget af din fod der er fjernet, findes der forskellige muligheder for en proteseforsyning.

Uanset hvor stor en del af din fod, der er amputeret, er noget af det vigtigste at sikre en god vægtfordelig, så du får et jævnt tryk på den del af foden, du har tilbage. Hertil kan man bruge materialer lige fra silikone til kulfiber.

Har du fået amputeret dine tæer eller det forreste af foden, er der typisk to muligheder at overveje. Den ene er et specielt fremstillet indlæg med kulfibersål og forfodsudligning, som du kan lade sidde i skoen. Den anden mulighed er en silikoneudfyldning, der sidder fast på foden og har facon som en fod. Er amputationen foretaget tættere på bagfoden, kan det i nogle tilfælde være en fordel at lave protesen, så den fastgøres og tager en del af vægtfordelingen lidt længere oppe på underbenet.

Når du skal have en delfodsprotese, skal du træffe nogle valg både angående protesens funktion og fleksibiliteten i forhold til fodtøj. Din bandagist vil altid vejlede dig ud fra din situation, og de behov, du har. På den måde får du den løsning, der passer bedst til dig.

Ankelledsprotese grafik
Info om ankelledsproteser

Ankelledsprotese

AD (ankle disarticulation)

Hvis du har fået fjernet din fod i ankelledet, kalder man amputationsniveauet for ankeldisartikulation. Der findes forskellige operationsmetoder til ankeldisartikulation. din ortopædkirurg vurderer, hvilken metode, der er bedst egnet, men som regel vil benstumpen være fuld belastbar efterfølgende.

Når du skal have en ankelledsprotese, er der et særligt hensyn at tage omkring byggehøjden. Fordi din benstump slutter helt nede ved anklen, vil der være mindre plads til protesekomponenter under benstumpen end hvis du fx var underbensamputeret.

Din bandagist vil give dig grundig vejledning i valg af protesefod. Den vil typisk være lavet af kulfiber og beklædt med en såkald fodkosmetik, som får den til at ligne din anden fod. Selve protesen kan fastgøres på din benstump på forskellige måder. Typisk vil din bandagist lave et hylster, som benstumpen kommer ned i, men også her finder I sammen frem til den bedste løsning for dig. 

En livslang relation

Din benprotese er et hjælpemiddel, som ikke passer til andre end dig. Når de er lavet rigtigt, er det en forlængelse af dig selv. Derfor skal løsningen ikke bare være god. Den skal være så gennemarbejdet, at du får overskud til at sætte nye mål og udfordre dine og din proteses grænser. Hvordan kan den blive bare lidt bedre? Ortos tager dig i hånden hele vejen. 

knaeledsprotese grafik
Info om kortbensproteser

Kortbensprotese

PFFD (Proximal femoral focal deficiency)

Ved en korbensprotese er der ikke tale om en decideret amputation af benet. PFFD er når man er født med en defekt, som påvirker hoftebenet og det proximale lårben. Dvs. man fysisk bl.a. vil kunne se en betydelig benlængdeforskel, hvorfor man har brug for et hjælpemiddel til at kompensere.

Hvis du er født med PFFD eller af en anden årsag for brug for et hjælpemiddel, kan man i visse tilfælde kompensere din benlængdeforskel med en skoforhøjelse. I andre tilfælde vil en kortbensprotese egne sig bedre.

Kortbensprotesen er tilpasset individuelt og kan derfor se ud på mange forskellige måder. Typisk vil din bandagist lave plads til, at din protese kan rumme dit bens biologiske fod samtidig med, at den fungerer som støtte for den svagere del af benet.

For at kompensere for benlængdeforskellen placerer vi en protesefod under dit bens biologiske fod. Protesefoden bliver beklædt med en fodkosmetik, så den ligner dit andet bens fod, og samtidig kan du få en almindelig sko på. I nogle tilfælde kan det være nødvendigt at montere en lårmanchet, så protesen sidder mere stabilt på dit ben.

Underbensprotese

TT (Transtibial amputation)

En amputation igennem underbenet kalder man en transtibial amputation.

Hvis du er underbensamputeret, har du stadig dit eget knæ, men der kan være stor forskel på, hvor lang/kort din benstump er, og derfor vil underbensproteser kunne se ud på mange forskellige måder. Det er vigtigt, at protesen sidder godt fast, og derfor er det rette hylster en vigtig faktor i opbygningen af protesen.

Der findes forskellige typer af hylstre, ligesom der findes forskellige måder at fastgøre protesen til benstumpen på. Det kan fx være ved hjælp af et sleeve, man ruller på, eller en mekanisk lås med låsepin, snoretræk eller vakuum. Inden man tager protesen på, ifører man sig en liner, der skal beskytte benstumpen. Også linere er der mange varianter af. Det mest anvendte materiale er silikone, men de findes også i polyuretan og termoplastisk gummi.

Din bandagist vil altid hjælpe dig med at finde en individuel løsning, der passer dit behov, dit aktivitesniveau og din benstumps udformning.

Direct Socket til femurprotese – nyt hylster på én dag

Direct socket til underbensprotese – nyt hylster på én dag

Ud og rejse – når du skal igennem security med protese

Knæledsprotese

KD (Knee disarticulation)

En amputation direkte igennem knæleddet kalder man en knæ-disartikulation. Fordelen ved dette amputationsniveau er, at benstumpen er fuld belastbar på stumpenden.

Hvis du er amputeret gennem knæet, vil du naturligt have en lang benstump. Dette muliggør en god styring af underbenet, hvilket er en stor fordel, når du skal gå. Det er meget vigtigt, at din protese sidder godt fast, og derfor er valget af hylster en vigtig faktor, når du skal forsynes med en protese.

Hos Ortos er vores protesebandagister certificerede i flere forskellige hylsterteknikker, og derfor har de gode forudsætninger for at lave præcis det hylster, der passer bedst til dig. Din bandagist vil også, i tæt samarbejde med dig, finde frem til, hvilket knæled og hvilken fod, der egner sig bedst til dit aktivitetsniveau og dine behov.

Læs mere
Hvad kan vi hjælpe med?

Kontakt os for en samtale om vores ydelser, og om hvordan vi kan dække netop dine behov.

Lårbensprotese

TF (Transfemoral amputation)

Er dit ben amputeret igennem lårbensknoglen, kalder man amputationsniveauet for transfemoral. For få den bedst mulige gang er det vigtigt at sikre en optimal styring af proteseknæleddet. Dette gør man bl.a. ved at hæfte muskelgrupperne på den resterende del af låret til knogleenden.

Som ved alle andre protesetyper er udformningen af hylsteret en af de vigtigste faktorer. Når du er lårbensamputeret, kan der være stor forskel på stumpens længde og dermed på dine hylstermuligheder. Hos Ortos er protesebandagisterne certificeret i flere forskellige teknikker til støbning af hylstre, så de har gode forudsætninger for at kunne lave et godt lårbenshylster til dig.

Alt efter dit aktivitetsniveau og dine behov vil du og din bandagist sammen finde frem til både det hylster, det knæ, den fod og de øvrige komponenter, der passer dig bedst. Samtidig vil I også finde frem til, hvilken metode der skal bruges til at fastgøre protesen – også kaldet suspensionsmetoden.

Hofteprotese

HD (Hip disarticulation)

Har du gennemgået en amputation, hvor hele lårbensknoglen er blevet fjernet fra hofteskålen, kalder man det en hoftedisartikulation. Hvis det bliver nødvendigt at fjerne dele af hofteskålen, taler man om en hemipelvektomi. I begge tilfælde vil protesen skulle fungere som hofteled, knæled, fodled og alt derimellem.

En hofteprotese fastgøres til kroppen ved hjælp af en såkaldt hoftekurv. På hoftekurven vil din bandagist lave et indtag, der går ind over hoftekammen, så hofteprotesen kan sidde god fast på kroppen. Det er også vigtigt for at undgå, at kroppen kører op og ned i denne kurv. For meget bevægelse i et hylster eller en hoftekurv kan skabe friktion, hvilket er uhensigstmæssigt for din hud.

Hoftekurven fremstilles typisk i silikone med afstivninger i kulfiberkomposit for at give en optimal vedhæftning. I enkelte tilfælde fremstilles kurven i Acryllaminat. Selve hofteprotesen er udstyret med hofteled, knæled og en protesefod. Din bandagist og du samarbejder tæt om at identificere netop de protesedele, der passer bedst til dine behov og dit aktivitetsniveau.

Nyt om benproteser

Dekorér din benprotese

Udtryk gør indtryk

En neutral og lidt klinisk udseende benprotese bliver hurtigt en helt anden historie, hvis den er fuld af farverige fugle, fede flyvemaskiner eller nuttede hunde. For børn gør det hele forskellen, fordi dekorationen knytter en personlig fortælling til hjælpemidlet. Barnet har selv valgt motivet, og pludselig gør benprotesens udtryk indtryk.

For nogle er det en isbryder, for andre en måde at gøre hjælpemidlet personligt. En oplagt sammenligning er forskellen mellem et hvidt gipsben og ét, der er fuld af søde hilsner.

Sådan bestiller du plasttryk
  1. Scroll ned ad siden for at se hele udvalget
  2. Vælg det mønster du bedst kan lide, og notér dets navn ned – fx Farvede blomster (PT-51)
  3. Giv din bandagist besked om dit valg af mønster, næste gang du har en tid