Når man møder Matteo Bovmundt, bliver man mødt med et smil på læben og en herlig imødekommenhed. Er han iført t-shirt ses det tydeligt, at den venstre underarm og hånd er erstattet med en armprotese.
Armprotesens hylster har et kulfiber-look og ser man nærmere efter, vil man kunne se, at det ligner, at man kigger direkte ind til mekanikken. Det er Matteos eget design, og det er ikke det eneste, han har lavet. Med et enormt bagkatalog af tegnede portrætter, 3D-designs på computeren, store air brush-kreationer, læderarbejde mm. finder man hurtigt ud af, at Matteo er en kreativ sjæl med sans for detaljen.

Matteos hylsterdesign – © Matteo Bovmundt

Måske er det også denne sans, der gør ham så god til at bruge sin protese. Med sin såkaldte Taska-hånd griber han let om en vindrue, skræller en banan, åbner en yoghurt, binder sit snørebånd og meget mere. Som vidne til dette kan man ikke undgå at være imponeret.
Dog fortæller han, at det med snørebåndet gør han ikke så ofte og synes derfor ikke, at det er helt let. Med et smil på læben tilføjer han: ”hvorfor gøre tingene alt for svært? Jeg plejer bare at få en til at binde mine sko og så tager jeg dem af og på uden at røre mere ved snørebåndet.”

“Jeg vil ikke bare sidde henne på sofaen og glo”

Når man hører Matteo fortælle om sin historie, er det tydeligt at han har været mere igennem end de fleste. Med sygdom og mange operationer, en amputation i 2012 og fremtid, der ikke udelukkende er beskrevet som lys, ville mange mennesker nok være slået ud allerede. Men sådan er Matteo ikke. Han er typen, der gennem hele livet har fået tingene til at ske. Uanset om det har handlet om job, uddannelse eller at lære at bruge armprotesen. Fx blev Matteo i den grad sat på prøve, da han skulle lære at tegne med højre hånd efter sin amputation – han var nemlig venstrehåndet. Men det lykkes og han er tilmed bedre end de fleste. Selv siger han, at han ikke bare vil sidde henne på sofaen glo. “Det kan godt være, at det hele er træls nogle gange, men man skal have noget ud af det, man har.”  

 

Uden et godt hylster er hånden intet værd

Matteo er efterhånden en erfaren protesebruger og har prøvet nogle forskellige typer af hænder. Michelangelo-hånden var han den første i Danmark til at bruge. Derudover har han prøvet iLimb Ultra og nu en Taska, som han en gang imellem erstatter med sin ETD Hook – en simpel krog, der kan være god til visse arbejdsopgaver.

Digital tegning – © Matteo Bovmundt

Selv siger han, at der er fordele og ulemper ved de forskellige hænder, så det vil ofte være en smagssag, hvad man synes bedst om. Men det bedste råd han kan give videre til andre med armamputation er, at man skal skrue ned for forventningerne:

“Protesen erstatter ikke din hånd 100%, men den kommer til at hjælpe dig og aflaste din eksisterende hånd. Se protesehånden som et stykke værktøj – det kan godt være, at du skal lære tingene forfra, men det kan godt lade sig gøre – bare på en anden måde end før. Og så skal man huske, at hænder og kroge er ingenting, hvis man ikke har et ordentligt hylster. Hylstret er det vigtigste for at kunne bruge sin protese ordentligt, og samtidig er det samtale, kommunikation og en gensidig forståelse mellem den amputerede og bandagisten, der er vejen frem til at skabe det gode hylster.”

FAKTA

Matteo Bovmundt

Armamputeret i 2012

Nuværende protesehænder:

TASKA Hand, Fillauer
En myoelektrisk hånd, der styres ved hjælp af muskelimpulser

ETD Hook, Fillauer
Electric Terminal Device, som også kaldes en krog

Tidligere protesehænder:

– Michelangelo, Otto Bock
– iLimb Ultra, Touch Bionics/Össur

Bandagist:

Benedikte Holck, Ortos