Mange protesebrugere vil nok kunne se fordelen ved at kunne få et helt nyt hylster på én dag. Det kan vi også hos Ortos, og derfor uddannes alle vores protesebandagister i at lave Direct Socket, som er en særlig måde at lave benprotesehylstre på.

Hvad er Direct Socket?

Direct Socket, også kaldet DS, er en hylsterteknik, hvor benprotese-hylstret bliver støbt direkte på en liner, der sidder på benstumpen. En af de helt store fordele ved denne teknik er, at afstøbning og tilretning kan gøres på én dag. Intet testhylster og minimal ventetid. Den særlige DS-teknik er udviklet og forfinet af Össurs Anton Johannesson, der har opnået en PhD i protetik. Det er ligeledes Anton, der har undervist Ortos’ protesebandagister i teknikken.
Selve hylstret bliver lavet i enten kul-, glas- eller basaltfiber, som i første omgang minder om et stoflignende materiale i flere lag, men som under processen bliver tilføjet et hærdende matieriale, så hylstret bliver hårdt. Du kan se en lille video om, hvordan teknikken udføres på en underbensamputeret i videoen her

I Aalborg, Odense og hele Ortos

Allerede sidste år blev der installeret en særlig stol i et klinikrum i Ortos’ Aalborg-afdeling. Stolen er et vigtigt redskab i processen, da det betyder, at kunden kan sidde eller ligge behageligt og sikkert samtidig med at bandagisten arbejder med afstøbningen. I Aalborg er både kunder og bandagister glade for stolen og den hurtige måde at få et godt og solidt hylster, der passer godt på stumpen. Derfor glæder vi os i Ortos over, at vi vil få stole i alle vores afdelinger.

Senest er der kommet en stol til Odense-afdelingen, som allerede er blevet taget i brug.

Nu også til lårbensproteser

I første omgang har DS-teknikken været brugt til at lave hylstre til de underbensamputerede, men nu er teknikken videreudviklet og kan også bruges til de lårbensamputerede. Teknikken varierer en smule afhængig af, om det er til underben eller lårben. Ortos’ protesebandagister er uddannede i begge dele, så alle kan føle sig i trygge hænder, når de kommer ind i en af vores klinikker.

Er en direct socket for alle?

Som ved de fleste teknikker, så vil nogen have mere glæde af det end andre. Hos Ortos vil vi altid se på individet og i samråd med kunden og, i nogle tilfælde, andre fagpersoner, vil vi finde ud af, hvad der passer bedst til den enkelte. 

DS-teknikken vil dog kunne bruges til de fleste amputerede. Hvis man er vant til en anden hylstertype, kan det kræve lidt tilvænning i forhold til balance og muskelstyring i starten. Er du i tvivl om en Direct Socket er noget for dig, er du altid velkommen til at tale med din bandagist om det.