Du skal turde belaste din benprotese

Kristel Walther final Discusthrow T64
Foto: Helene Wiesenhaan for DIF

Artiklens indhold

Kristel Walther er para-atlet på eliteplan. Disciplinen er diskos-kast, og hendes handicap er et amputeret underben. Hos Ortos er vi så heldige at have Kristel som kollega i kommunikations- afdelingen. Vi har talt med hende om hendes liv som handicappet – både som atlet i diskosringen og som helt almindelig borger i dagens Danmark.

Hvordan blev du para-atlet i diskoskast?

Det var egentlig et sammenfald af tilfældigheder. Jeg var først blevet udset som spring- og længdespringstalent, og jeg var endda blevet tilknyttet para-landsholdet i de to discipliner. Men efter noget tid fik jeg en skade, og i løbet af genoptræningen blev jeg foreslået at kaste med diskos for at holde mig i gang. 

Først var jeg meget kritisk, men besluttede mig alligevel for, at jeg ville give det en chance. Og pludselig var jeg bidt af det. Jeg elsker den kropskontrol, der kræver at rotere og den nørdede orientering mod detaljen. Diskoskast er yndefuldt og kraftfuldt på samme tid – og så havde jeg heldigvis talent for det. 

Hvordan får du det bedste ud af din protese?

I første omgang er det vigtigt, at min protese passer til min benstump og sidder rigtig godt fast. Men mindst ligeså vigtigt er det, at jeg ser protesen som en del af mig – at jeg ikke er bange for at belaste den fuldt ud. Det gælder uanset om jeg kaster diskos eller handler ind. 

Jo mere jeg stoler på den, desto bedre kan jeg udnytte det, den er skabt til.

Hvordan adskiller din sportsprotese sig fra din hverdagsprotese?

Først og fremmest er der jo den synlige forskel. Min sportsprotese er domineret af et langt kulfiber-blade, som er konstrueret til et højt aktivitetsniveau. Den ser meget rå ud. 

Min hverdagsprotese ligner mit naturlige ben, da jeg har en kosmese udenpå.

Rent funktionelt kræver min sportsprotese, at jeg virkelig lægger vægt i den, men til gengæld giver den meget energi tilbage. Min hverdagsprotese er ikke beregnet til samme aktivitetsniveau, men jeg har stadig en god affjedring til gang, og det er den jeg cykler med og i det hele taget bruger til alt, som ikke er sportsrelateret. Og så kan den indstilles i hælhøjden, så jeg kan bruge stiletter. Det skal jeg dog lige øve mig lidt på. 

DIF01048_Kristel_Walther_Diskos
Foto: Louise Dyring for DIF
Kristel Walther final Discusthrow T64_2
Foto: Helene Wiesenhaan for DIF
Kristel Walther final Discusthrow T64_3
Foto: Helene Wiesenhaan for DIF

Sportsligt er du en del af eliten. Er der kontekster, hvor du oplever, at du ikke har lige muligheder?

Heldigvis lever jeg et sted i verden, hvor jeg har gode muligheder for at gøre, som jeg har lyst til. Det danske system og samfund er ikke ufejlbarligt, men jeg har set mange andre steder med meget større ulighed. 

Fx er jeg glad for, at jeg selv har mulighed for at vælge min egen bandagist. Da jeg blev amputeret for 11 år siden, vidste jeg ikke meget om proteser eller den livsforandring, jeg stod i. Men fordi vi i Danmark har frit leverandørvalg, kunne jeg gå til lige nøjagtig den bandagist, jeg fandt bedst egnet til at hjælpe mig i mit liv. Det er vigtigt. 

Jeg er også heldig med, at udviklingen går mod en større åbenhed om det at være handicappet. Folk ved mere om, hvad det vil sige, og de er ikke bange for at spørge ind til det. Der bidrager min egen åbenhed og sportslige præstationer nok til at fjerne den berøringsangst, der ellers kan være. 

Hvad er dit råd til andre protesebrugere?

Rigtig mange mennesker ser på en protese og tænker handicap. Når jeg ser på min protese, tænker jeg på alt det, jeg kan. Det er med proteser som med så mange andre ting – jo mere du øver dig, desto bedre bliver du. 
Så mit råd er, at uanset hvad du vil med din protese i din hverdag, så øv dig i at bruge den, og lær at udnytte den energi, den kan give dig. 
Jeg øver mig hver dag – både når jeg kaster, men også når jeg går. 

Kristel Høj Walther

Kristel Høj Walther

Kristel er 32 år, bosat i Odense og Cand. Mag. i Medievidenskab. Hun er underbensamputeret i 2008 som følge af en godartet, men aggressiv tumor i sin højre hæl.

Siden 2018 har Kristel været kommunikationsmedarbejder i bandagistvirksomheden, Ortos, hvor hun også har været kunde de sidste 11 år.

Parallelt med sit fuldtidsarbejde er Kristel para-atlet på eliteplan, og hun er en del af Parasport Danmarks atletiklandshold. Hun kvalificerede sig direkte til de Paralympiske Lege 2020, da hun i november 2019 deltog i VM i Para-atletik i disciplinen diskoskast.

Denne artikel blev bragt i Jyllandspostens tillæg, Et liv med handicap, søndag d. 8. dec. 2019.

FORFATTER

Maria er kommunikationskonsulent hos Ortos og arbejder med både intern og ekstern kommunikation i virksomheden. 

Maria Lundsby

Kommunikationskonsulent i Ortos

ORTOS

Børstenbindervej 12
5230 Odense M
e-mail: [email protected]

Send sikker mail til Ortos
CVR-nr. 3070 3502

Følg os her

2023© Ortos Bandagister
Bliv ringet op:

Når jeg sender formularen, accepterer jeg Ortos' privatlivspolitik og tillader, at Ortos kontakter mig. Undgå at sende personfølsomme oplysninger gennem denne formular.