Efteråret er over os, så vi trænger alle til noget at varme os på. Og det får I her – en historie om en temadag for benamputerede, der varmer, fordi den spreder glæde og inspirerer.

Temadag for benamputerede

Den første lørdag i oktober var fin og klar, og på himlen over Vesterhavet samledes stærene til træk og tegnede den karakteristiske sorte sol. Deltagerne til den første temadag af sin slags samledes også, men det var om livlig snak, lune boller og god kaffe. Vi befandt os i smukke Ribe, midt i et stort fritidscenter, som rummer alt fra håndboldhal til svømmehal, mødelokaler og spejlsal. Ortos-bandagisterne gjorde de sidste forberedelser, og tog glade og spændte imod temadagens eksterne gæsteundervisere, pilatesinstruktør Jojo Bowman, og ernæringsfysiolog Jannie Haugaard.

Fysiske udfoldelser

Med Jojo Bowman i spidsen for den første del af programmet, var dagens deltagere i kyndige hænder. Jojo er projektleder for Danish Wounded Warriors Project, som genoptræner sårede soldater ved brug af pilates. Hun har derfor solid erfaring med at træne benamputerede – og det kunne mærkes. Med koncentrerede blikke og tungen lige i munden hos de engagerede deltagere, tør vi godt sige, at der blev fyret op for alle muskelgrupper – selv de små dybtliggende muskler, vi slet ikke vidste, vi havde, men som vi bruger, hver gang vi tager et skridt. Der er ingen, der siger, at pilates er let!

I løbet af formiddagen fortsatte det fysiske program, men der var også plads til at puste ud og få en snak med de fagkyndige Ortos-bandagister fra Kolding og Esbjerg.

Om kost og vaner

Efter en velfortjent frokost kunne deltagerne læne sig tilbage og få gode råd og vejledning med på vejen fra den professionelle ernæringsfysiolog, Jannie Haugaard. Til deltagernes store lettelse – eller i hvert fald til forfatteren af denne beretnings store lettelse – fortalte Jannie, at der ikke er noget mad, der er forbudt, hvis blot vi bruger vores sunde fornuft. Og så gav hun gode råd og stof til eftertanke om spisevaner.

Den gode stemning

Lørdagen fløj af sted, og før fik set os om, var det kaffetid igen. Flere af deltagerne havde været omkring motionscyklen, mens andre benyttede lejligheden til at netværke med øvrige deltagere. Stemningen var fortsat høj og efter en kop kaffe, lidt frugt og kage, drog deltagerne atter ud i det fine, klare vejr. Inden da fik Ortos nogle kommentarer med på vejen. Dem glæder vi os over i denne kolde tid. Du kan læse nogle af dem i spalten til højre, og billederne lader vi tale for sig selv.

Vil du med næste år?

Nu sidder du måske tilbage og tænker, at du da egentlig gerne ville have været med på temadagen – eller måske kender du en benamputeret, som havde været selvskreven. Fortvivl ej – vi er allerede i færd med at lægge i støbeskeen til en ny og spændende temadag, som kan rumme alle aktivitetsniveauer.

Hold øje med ortos.dk og Ortos’ facebook-side, så lægger vi information ud, så snart vi ved mere.

Jeg synes at dagens program er meget konkret anvendeligt til en bred målgruppe – super.

Alle træningstip er lige til at gå til – kan laves hjemme/hvor som helst. Meget brugbart.

Pilates, kostvejledning, netværke. Det var noget, som jeg kan bruge fremadrettet.

Super dag med mange input fra alle sider.

…lærte en del nyt og lærte andre amputerede at kende