Dropfodsstimulator
Dropfodsstimulator
Hvad er en dropfodsstimulator?

En dropfodsstimulator er et hjælpemiddel til visse typer af dropfødder. Hjælpemidlet er kropsbåret, og det er aktivt i den forstand, at det aktiverer muskler via nervestimulation. Produktet er et Funktionelt Elektrisk Stimulationsprodukt (FES).

Dropfodsstimulatoren er beregnet til daglig brug, hvor den i nogle tilfælde kan erstatte traditionelle ankel/fod-ortoser (AFO).

Hvordan fungerer dropfodsstimulatorer?

En dropfodsstimulator fungerer ved, at elektrisk stimulation aktiverer de nerver, der får musklerne på forsiden af underbenet til at løfte den slappe fod. Disse nerver sidder umiddelbart under knæet, så her monteres stimulatoren, og din bandagist indstiller den, så den passer til dig.

De elektriske impulser kan give en prikkende eller stikkende fornemmelse, men over tid kan der ofte skrues ned for strømmen, fordi nerveledning og muskelstyrke forbedres.

Forbedringerne betyder samtidig, at dropfodsstimulatoren skal tilpasses brugerens gangmønster. Den opgave ligger hos bandagisten, som indkalder til tjek efter tre måneder.

Hvorfor vælge en dropfodsstimulator?

Dropfodsstimulatoren kan være en god løsning, fordi den:

1.       Hjælper til at løfte forfoden
2.       Ikke hæmmer anklens bevægelighed
3.       Er et sikkert hjælpemiddel
4.       Fungerer uafhængigt af fodtøj
5.       Er diskret, nem at placere og let at bære

Dropfodsstimulator
Hvem har gavn af dropfodsstimulation?

Dropfodsstimulatoren kan være et nyttigt hjælpemiddel, hvis dropfoden er opstået som følge af skade i centralnervesystemet, rygmarvsskade, apoplexi, cerebral parese, multipel sklerose og parkinsons.

Omvendt egner den sig ikke til personer med skader i det perifere nervesystem, diskusprolaps og muskelsvind, og heller ikke i tilfælde af kraftig spasticitet eller rigide spidsfødder, som ikke kan komme op i neutralposition. Falder du inden for denne gruppe, finder vi en anden løsning til dig.

Variationer af dropfodsstimulatorer

Der findes en lille håndfuld forskellige dropfodsstimulatorer, og din bandagist afgør, hvilken type der passer bedst til dig.

WalkAide adskiller sig væsentligt fra de øvrige, fordi den selv registrerer underbenets hældning og dermed fungerer uafhængigt af en hælkontakt. Din bandagist programmerer dropfodsstimulatoren, så foden løftes under svingfasen.

Fælles for de øvrige dropfodsstimulatorer, er, at de er trådløse og fungerer ved hjælp af en hælkontakt. Af de tre systemer på markedet – ODSF Pace, Bioness og My Gait – er sidstnævnte den mest avancerede løsning og som bruger kan du selv styre strømstyrken med en fjernbetjening.

Prøv en dropfodsstimulator hos Ortos

Kontakt din lokale Ortos-afdeling, hvis du vil prøve en dropfodsstimulator. Det koster ikke noget, og du finder kontaktinformationer på bagsiden af denne folder.

Hvis dropfodsstimulation viser sig at være en god løsning for dig, hjælper vi gerne med at ansøge din kommune om en bevilling.

Er du behandler?

Som behandler er du altid velkommen til at kontakte os for sparring og information om dropfodsstimulation som mulig behandling.

Har du brug for et løft?

– Vi har bandagister med stor erfaring
inden for dropfodsstimulation