Artiklens indhold
Det er en regnfuld torsdag i marts, da eksperter og brugere samles hos Ortos i Kolding, hvor bandagist Toke Quisth og turnus bandagist Line Lorentzen er dagens værter. Formålet med dette møde er at udveksle erfaringer omkring den nye Proprio-fod og få lavet de helt rigtige justeringer. Et stort tema på dagen er også at forstå de tanker, der ligger bag selve produktudviklingen, fx aflastning af brugerens andet ben.
Tal på hvert et skridt
Thorkild er en erfaren protesebruger. Han har siden sin amputation i 1982 prøvet en del forskellige protesefødder, og i december 2018 blev han den første i Danmark til at komme op og gå på den nye Proprio-fod fra Össur. Foden er en videreudvikling af en tidligere model, som Thorkild også har erfaringer med. Han er derfor den helt rette til at bedømme den.
Thorkild åbner en app på sin telefon og fortæller, at han allerede har gået over 300 km med den nye fod. Toke dobbelttjekker på sin egen mobil og gør store øjne, da han kan konstatere, at det er helt korrekt. De joker lidt med, at man ikke kan snyde sin bandagist, for i appen er der tal på hvert et skridt.
Det særlige ved den nye fod er, at den har en elektronisk ankeldel, som gør foden i stand til at tilpasse sig, alt efter om brugeren går på trapper, op og ned ad bakker, barfodet eller med en hæl på op til 5 cm. Samtidig er ankeldelen koblet sammen med en app, som registrerer, hvor mange skridt man går, om der har været stigning og meget andet.
Vi bliver klogere sammen
Sammen med Thorkild er den unge smed, Mathias, som lige nu tester den nye fod for at se, om det kunne være en god proteseløsning for ham. Mathias har været amputeret i halvandet år og har lige fået en hund. Han fortæller begejstret, at man får meget mere lyst til et aktivt liv, når det bliver så meget lettere at gå, som det gør med den nye fod.
Den aktive jæger, Jørgen, lytter opmærksomt, når Thorkild og Mathias fortæller om deres erfaringer med foden, da han selv skal gå på den for første gang denne gråvejrs-torsdag. Jørgen stiller spørgsmål og til tider bliver det så specifikt, at det vist kun er noget protesebrugere kan sætte sig helt ind i.
Ortos’ turnus bandagist, Line, udtrykker at brugernes perspektiver er enormt vigtige for hende. ”Man kan ikke læse sig frem til den slags i et produktkatalog. Jo flere individuelle beretninger, man kan få, desto lettere er det at vejlede nye brugere og samtidig have et overblik over, hvilke kunder, der vil have mest gavn af sådan en fod. Den er jo ikke nødvendigvis god for alle.”
Ud over brugerne og bandagisterne er to repræsentanter fra Össur ligeledes til stede. De bidrager med den tekniske viden omkring foden og baggrunden for, hvorfor de har udviklet foden, som de har.
Hos Ortos vægtes det højt, at alle bandagister følger med udviklingen på markedet, så de er i stand til at vejlede kunderne ud fra den nyeste viden om produkter. Toke fortæller at et besøg som dette, hvor både produktudviklere og brugere er repræsenteret er enormt lærerigt for ham som bandagist. Han får den videnskabelige indsigt fra leverandøren, og samtidig får han brugerens input til, om protesen rent faktisk fungerer i virkeligheden.
Prøver propriofoden for første gang
Det er ligesom en fjeder
JørgenSå er tiden kommet til, at Jørgen skal prøve den nye fod for første gang. Toke får monteret foden på hylstret, den bliver justeret og koblet sammen med appen på telefonen. Der kalibreres ud fra Jørgens egen skridtlængde og hastighed, og til sidst går det derudaf. Jørgen, der er vant til en hydraulisk fod, mærker kulfiberfodens energilagrende effekt og får et ekstra boost fremad, når han lægger vægten ordentlig ned i foden. ”Det er ligesom en fjeder! Det skal jeg da lige vænne mig til,” siger han og forsætter ud ad døren og op og ned ad trapperne.
Dagens møde mellem bandagister, specialister og protesebrugere er fløjet af sted, og man kan vist roligt konkludere, at alle går der fra endnu klogere, end de kom.
Har du brug for et hjælpemiddel?
FORFATTER
Kristel er kommunikationskonsulent hos Ortos og arbejder med både intern og ekstern kommunikation i virksomheden.
Kristel Høj Walther
Altid individuelle løsninger
Vores hjælpemidler er individuelle. De er lavet til dig og kun til dig, og dét uanset om dit behov er indlæg i dine sko eller en avanceret armprotese. For at gøre det enkelt for dig arbejder vi tæt sammen med læger, terapeuter og kommuner.