
57 gode år på mekanisk benprotese
Bruno Handberg Ejsing fylder 80 i år, og han fik amputeret sit højre ...
En benprotese er et hjælpemiddel, der fungerer som erstatning for den del af benet, du mangler. Den bliver konstrueret således, at den hjælper dig med at få din gang- og støttefunktion tilbage. Benproteser kan se ud på mange forskellige måder, afhængigt af brugerens amputations- og aktivitetsbehov, og de bliver altid tilpasset efter den enkelte brugers behov.
De hyppigste årsager til benamputationer er karsygdomme og diabetes, men de kan også være forårsaget af fx ulykker og cancer. Nogle mennesker er født med deformiteter, der gør, at de har brug for en benprotese.
Når du skal have en protese, skal der tages stilling til flere ting såsom valg af hylsterudformning og funktionsdele. Hos ForMotion Bandagist vil din bandagist kunne hjælpe dig med dette. Det vil altid være din bandagists ønske at finde frem til den protesetype, som passer bedst til dit behov og dine ønsker, og derfor vil I tale sammen om bl.a. dit aktivitetsniveau, hvad du skal bruge din protese til i hverdagen mm.
I Danmark har vi frit leverandørvalg. Det betyder, at du alene beslutter, hvilken bandagistvirksomhed, der skal fremstille dit hjælpemiddel. Det er din ret, uanset om din kommune måtte have en samarbejdsaftale med en given bandagistvirksomhed. Er du i tvivl om rammerne for det frie leverandørvalg, så ring til os og få forklaringen.
En delfodprotese kan bruges, hvis du har fået fjernet dele af dit fodskelet. Alt afhængig af, hvor meget af din fod der er fjernet, findes der forskellige muligheder for en proteseforsyning.
Hvis du har fået fjernet din fod i ankelledet, kalder man amputationsniveauet for ankeldisartikulation. Der findes forskellige operationsmetoder til ankeldisartikulation. din ortopædkirurg vurderer, hvilken metode, der er bedst egnet, men som regel vil benstumpen være fuld belastbar efterfølgende.
Din benprotese er et hjælpemiddel, som ikke passer til andre end dig. Når de er lavet rigtigt, er det en forlængelse af dig selv. Derfor skal løsningen ikke bare være god. Den skal være så gennemarbejdet, at du får overskud til at sætte nye mål og udfordre dine og din proteses grænser. Hvordan kan den blive bare lidt bedre? ForMotion Bandagist tager dig i hånden hele vejen.
PFFD (Proximal femoral focal deficiency)
Ved en korbensprotese er der ikke tale om en decideret amputation af benet. PFFD er når man er født med en defekt, som påvirker hoftebenet og det proximale lårben. Dvs. man fysisk bl.a. vil kunne se en betydelig benlængdeforskel, hvorfor man har brug for et hjælpemiddel til at kompensere.
En amputation igennem underbenet kalder man en transtibial amputation.
En amputation direkte igennem knæleddet kalder man en knæ-disartikulation. Fordelen ved dette amputationsniveau er, at benstumpen er fuld belastbar på stumpenden.
Kontakt os for en samtale om vores ydelser, og om hvordan vi kan dække netop dine behov.
Er dit ben amputeret igennem lårbensknoglen, kalder man amputationsniveauet for transfemoral. For få den bedst mulige gang er det vigtigt at sikre en optimal styring af proteseknæleddet. Dette gør man bl.a. ved at hæfte muskelgrupperne på den resterende del af låret til knogleenden.
Har du gennemgået en amputation, hvor hele lårbensknoglen er blevet fjernet fra hofteskålen, kalder man det en hoftedisartikulation. Hvis det bliver nødvendigt at fjerne dele af hofteskålen, taler man om en hemipelvektomi. I begge tilfælde vil protesen skulle fungere som hofteled, knæled, fodled og alt derimellem.
En neutral og lidt klinisk udseende benprotese bliver hurtigt en helt anden historie, hvis den er fuld af farverige fugle, fede flyvemaskiner eller nuttede hunde. For børn gør det hele forskellen, fordi dekorationen knytter en personlig fortælling til hjælpemidlet. Barnet har selv valgt motivet, og pludselig gør benprotesens udtryk indtryk.
For nogle er det en isbryder, for andre en måde at gøre hjælpemidlet personligt. En oplagt sammenligning er forskellen mellem et hvidt gipsben og ét, der er fuld af søde hilsner.
Scroll ned ad siden for at se hele udvalget
Vælg det mønster du bedst kan lide, og notér dets navn ned – fx Farvede blomster (PT-51)
Giv din bandagist besked om dit valg af mønster, næste gang du har en tid
Børstenbindervej 12
5230 Odense M
e-mail: [email protected]
Send sikker mail til ForMotion Bandagist
CVR-nr. 3070 3502
Når jeg sender formularen, accepterer jeg ForMotion Bandagists privatlivspolitik og tillader, at ForMotion Bandagist kontakter mig. Undgå at sende personfølsomme oplysninger gennem denne formular.