Artiklens indhold
En overset støbemetode af proteser direkte på patienten kan ifølge forsker komme både samfundet og den enkelte til gavn. Metoden reducerer ubehag og sygedage for amputerede protesepatienter. Ortos er lige nu den eneste bandagistvirksomhed i landet, hvor bandagisterne er certificeret i teknologien.
Afstøbning direkte på benstumpen med DS
I 2022 blev der lavet 43 benamputationer per 100.000 danskere over 50 år, viser tal fra Regionernes Kliniske Kvalitetsudviklingsprogram. For personer, der har amputeret lår og underben, anvendes metoden Direct Socket (DS) i de øvrige nordiske lande til at støbe benproteser direkte på kroppen, men på trods af at metoden er tilgængelig i Danmark, er den her ikke særlig udbredt. Det er problematisk ifølge Anton Johannesson, der har forsket i DS-metoden i 35 år ved Össur Clinics.
Forskning viser, at DS-metoden både forkorter ventetiden på benproteser og giver en markant bedre stabilitet, mobilitet og ydeevne for brugeren. Derfor er der klare fordele, hvis kommuner, sagsbehandlere og bandagister investerer i metoden, siger Anton Johanneson og tilføjer:
Som den ældre del af befolkningen vokser, stiger behovet for forbedrede løsninger inden for sundhedspleje. Det kræver et stærkt fokus på at indføre nye behandlingsmetoder og stoppe med metoder, der ikke giver tilfredsstillende resultater.
Ifølge Anton Johannesons nyeste forskningsartikel øger DS-metoden komforten, samtidig med at den forkorter leveringstiden på protesen fra 17 til 1 dag og halverer antallet af besøg hos proteseklinikken.
Benamputerede Emil Hansen har færre sygedage
55-årige Emil Hansen fra Lindknud har brugt benprotese, siden han som 6-årig fik amputeret underbenet efter at have fået det knust i en transportvogn. Han prøvede for første gang DS-metoden i april 2023, og benprotesen har gjort en stor forskel for ham, hvad angår mobilitet, komfort og sygedage.
Jeg har prøvet op mod 40 benproteser i mit liv og mærker en markant forskel ved DS-teknologien. Protesen blev sat på med det samme, så jeg undgik sygedage fra mit job som lastbilchauffør. DS-hylstret er bedre tilpasset og giver en større bevægelighed, siger Emil Hansen og tilføjer:
Ved tidligere proteseskift har jeg oplevet gener og en enkelt gang været sygemeldt i flere måneder med en stafylokokinfektion, men med den nye teknologi behøver jeg ikke være bange for, at der går hul på benstumpen, og der kommer infektion.
Til gavn for samfundet og den enkelte
Emil Hansens oplevelse af en forbedret livskvalitet med DS-teknologien står ikke alene. Det fortæller Mads Harbo, der er administrerende direktør i Ortos.
Det er vigtigt, at samfundet griber dem, som har brug for det, og for de nyamputerede gælder det, at jo hurtigere de bliver proteseforsynet og selvhjulpne, jo bedre protesebrugere bliver de. Det mindsker risikoen for fantomsmerter og inaktivitet. Samtidig sparer samfundet ressourcer på hjemmehjælp, hospitalsindlæggelser og sygedagpenge til protesebrugeren, siger Mads Harbo og tilføjer:
DS-processen, hvor protesen støbes direkte på benstumpen, er også mere standardiseret end øvrige metoder, og hylsteret er reproducerbart. Den amputerede undgår at skulle bruge testproteser og oplever en større tryghed ved, at vi i højere grad følger en fast procedure.
Arbejdsdygtig i flere år
Emil Hansen vurderer, at DS-teknologien kan mindske risikoen for at skulle på førtidspension.
Som mangeårig protesebruger er gener i ben, hofte og ryg uundgåeligt, og man kan rent kropsligt set lægge godt 20 år til min alder sammenlignet med en normaltgående. Derfor betyder det meget at få skabt muligheder af systemet, der øger livskvaliteten og gør mig arbejdsdygtig i flere år.
Emil HansenVil du vide mere om Direct Socket?
LÆS OGSÅ
Benprotese med direct socket