Artiklens indhold
Sygdom, lammelse og højskole
Solen står højt på himmelen og den 22-årige Mathias kommer gående ud fra Egmont Højskoles spisesal med et stort smil på læberne, klar til at vise rundt. Fitnessrum, sportshal med klatrevæg, svømmehal og varmtvandsbassin er blot nogle af de fasciliteter, der findes på stedet.
Da Mathias i løbet af rundvisningen fortæller, at han hver uge svømmer 2-3 gange, løber 3 gange og styrketræner 1-2 gange samt træner med fysioterapeut 1 gang, kan man næsten blive helt forpustet blot ved tanken.
Jeg startede faktisk med at sidde i en kørestol de første 6 måneder, da jeg ankom til højskolen for tre år siden,” fortæller Mathias og fortsætter – ”Jeg fik tuberkulose og menigitis på samme tid, da jeg var 4 år gammel, og det resulterede først og fremmest i 14 dages kunstig koma.
Mathias LauesgaardMathias var lam i hele kroppen, da han vågnede op fra den kunstige koma, men gradivst lærte han at gå, svømme og løbe igen på trods af sygdommens følgeskader.
Da han senere skulle igennem en hofteoperation i 2015, endte det helt galt. Lægerne dømte ham til en fremtid med gangstativ, men det ville Mathias ikke finde sig i og han blev opsat på at modbevise lægernes ord.
Fra benskinner og korset til skoforhøjelse
Når man møder Mathias bliver det hurtigt tydeligt, at han ikke er typen der lader sig slå ud. Han sætter sig sine mål og med støtte fra sin familie kæmper han for at nå dem. Hvad enten det handler om at lære at gå på ny eller at kunne træne 9 gange om ugen.
Hos Ortos er vi glade for at kunne hjælpe Mathias på vej. Inden han flyttede ind på Egmont Højskole, kom han i Ortos’ afdeling i Brøndby, hvor Anders Tange, aut. Bandagist, lavede både benskinner og natkorset til ham. Disse hjælpemidler var essentielle for at Mathias kunne gå/stå og undgå yderligere forværring af de skader, som sygdom og operationer har forårsaget.
I dag kommer Mathias hos aut. Bandagist Anne-Mette Jensen i Ortos’ afdeling i Aarhus, hvor han får lavet skoforhøjelse. Mathias er nemlig blevet hjulpet så godt på vej med sine øvrige hjælpemidler og har trænet så meget, at han ikke længere bruger benskinner eller natkorset.
Jeg er så glad for at komme hos Ortos. Det er bare godt håndværk og den skoforhøjelse jeg har nu, kan man nærmest ikke engang se, de har lagt ind.”, fortæller Mathias glad og tilføjer; “Det er bare så vigtigt, at man har de rigtige sko.
Mathias LauesgaardEn udfordring af de helt store
På sin 18 års fødselsdag fik Mathias en billet til København Marathon af sin onkel Martin – i første omgang til Mathias’ store undren. Der skulle dog ikke mange minutters tøven til, før han besluttede sig for at tage udfordringen op. Han løb dermed sit første marathon i 2018, i selskab med sin onkel, og det blev starten på en årlig tradition.
København Marathon og Royal Run 2022
15. maj i år kunne Mathias så tilføje endnu et marathon til listen, da han sammen med sin onkel gennemførste København Marathon i tiden 4 timer 35 min. og 6 sek. Mathias forklarer, at han i alt løber omkring 11 gange på ruten og sidder ind imellem i en løbevogn som onklen har med. Dermed gennemfører de hele distancen som et team.
I år var det dog ikke nok med et marathon og derfor skulle løbeskoene endnu engang findes frem d. 6. juni, hvor turen gik til Mathias’ hjemby, Næstved. Her løb han for første gang Royal Run på 5 km distancen uden løbevogn og i tiden 49 min. og 49 sek. Endnu engang i selskab med Onkel Martin.
FORFATTER
Kristel er kommunikationskonsulent hos Ortos og arbejder med både intern og ekstern kommunikation i virksomheden.