Artiklens indhold
Som en af de første i Danmark har Ortos forsynet en kunde med en armprotese, der styres ved hjælp af mønstergenkendelse – en banebrydende teknik til gavn for armamputerede.
Myo Plus og mønstergenkendelse
Otto Bock har lavet Europas første styresystem til armproteser, som virker ved hjælp af mønstergenkendelse. Mønstergenkendelse er en særlig teknik, som hjælper brugeren til at styre sin protesehånd intuitivt.
Mennesker som ikke er amputeret, griber fast om en kop, samler deres taske op fra gulvet, skriver på deres computertastatur og foretager mange lignende handlinger med en naturlig umiddelbarhed. De tænker ikke over handlingerne, men i processen sker der det, at et signal fra hjernen løber ud i armens muskler, som så laver den ønskede bevægelse.
Mønstergenkendelsesteknikken betyder, at armamputerede kan bruge de resterende muskler i deres armstump til at aktivere protesehånden. Selvom signalet fra hjernen ikke længere ender i en hånd, kan signalet stadig nå ud i de muskler eller muskelstumper, der endnu er kontakt til.
Processen er selvfølgelig hjulpet på vej af små elektroder, der er indlagt i protesehylstret, som “aflæser” musklernes bevægelsesmønster og ud fra dette sender et signal helt ud i protesehånden. Det hele er koblet sammen med en app, som man kan downloade til sin telefon eller tablet. Her kan man se hvor meget eller hvor lidt hver enkelt elektrode bliver aktiveret.
Når musklerne aktiveres på en bestemt måde, vil det svare til en bestemt bevægelse i protesehånden. Disse mønstre er kodet ind i protesehånden på forhånd. Det vil sige. at man kan øve sig i at aktivere musklerne i armstumpen i forskellige mønstre og disse vil så aktivere forskellige bevægelser.
Få bevægelser kan blive til mange
Hvad sker der, hvis man ikke kan aktivere musklerne i armstumpen, så det svarer til alle de bevægelser, man skal bruge sin hånd til?
Mønstergenkendelsen fungerer på den måde, at hvis man f.eks. aktiverer en muskel på én måde, så svarer det til én bevægelse. Hvis man aktiverer den på samme måde hurtigt efter hinanden, kan det svare til en anden bevægelse. Dvs. at få specifikke muskelbevægelser i stumpen kan blive til mange forskellige bevægelser med protesehånden.
Mønstergenkendelsesteknikken er intuitiv, og derfor kan hver enkelt protesebruger lave sine egne muskelmønstre og bevægelser.
Ortos har succes med teknikken
Som en af de første bandagistvirksomheder i Danmark har Ortos nu lavet en Myo Plus-protese med mønstergenkendelsesteknik til en armprotesebruger. Det har været en stor succes. Med fokus på individet er armprotesen lavet med et specielt waterprint design på hylstret, som brugeren selv har valgt.
Brug for en armprotese?
Kontakt os for at høre nærmere og booke en tid.
Altid individuelle løsninger
Vores hjælpemidler er individuelle. De er lavet til dig og kun til dig, og dét uanset om dit behov er indlæg i dine sko eller en avanceret armprotese. For at gøre det enkelt for dig arbejder vi tæt sammen med læger, terapeuter og kommuner.