Ortos hedder nu ForMotion Bandagist

Fodindlæg/fodortoser

fodindlæg og fodortose

Artiklens indhold

FO (Foot Orthosis)

Mange mennesker bruger fodindlæg/indlæg i deres sko. Der kan være rigtig mange årsager til, at man bruger et indlæg, men principielt kan de inddeles i 3 typer:

Korrigerende fodindlæg, hvor man korrigerer en fejlstilling, som er i foden i forvejen eller som opstår i foden, når man går.

Støttende fodindlæg, der støtter på et område af foden, som normalt ellers ikke udnyttes. På den måde kan man fordele vægten af den samlede belastning på et lidt større område.

Aflastende fodindlæg, som laves for at aflaste et område under foden, der af den ene eller anden grund gør ondt at belaste. Det kan fx være, hvis du har en hælspore.

Sådan bruger du indlæg i skoen

Indlægget er lavet ud fra en gibsafstøbning, aftryk eller 3D-skanning af din fod, således at det passer til dig. Størrelsen passer med din egen skostørrelse. Når du skal bruge indlægget, skal du lægge det ned i din sko og tage skoen på. I starten kan din fod føles øm, når du har brugt indlægget. Vi anbefaler derfor, at du kun bruger det i et par timer pr. dag i de første par dage. Her efter kan du øge antallet af timer om dagen, for til sidst at bruge det så meget som muligt.

Vær opmærksom på din skotype

Vær opmæksom på, at dit indlæg er lavet ud fra den sko, du har med til bandagisten. Indlæg fungerer bedst i en stabil og rummelig sko med en stabil bagkappe. Fx en joggingsko med såler, der kan tages ud. Indlægget slibes til efter din skos længde, bredde og evt. svangstøtte. Du kan derfor ikke bruge indlægget i en sko med en anden længde, bredde eller svangstøtte. OBS! Hvis du får lavet et indlæg til dine sikkerhedssko, skal du være opmærksom på, at CE-mærkningen frafalder, da skoen ikke er testet med ændringen.

Vær opmærksom på trykmærker og sår

Indlæggets opgave er at aflaste specifikke områder af foden samt støtte og korrigere foden og fodleddet. Dette kan medføre tryk nogle steder. Man kan ikke altid undgå røde mærker, men mærkerne skal blegne igen 20-30 min efter, du
har taget skoen med indlægget af. Det er en god idé at kontrollere for tryk flere gange, hvis du har fået nyt indlæg. Hvis du oplever, at du får trykmærker, sår eller lignende, bør du tale med din bandagist om en evt. justering. Hvis du har diabetes eller nedsat følelse i dine fødder, skal du være ekstra opmærksom på tryk og sår. Kig efter røde mærker hver dag og kontakt din Ortos-bandagist ved tvivl eller problemer.

Kontakt Ortos

Book en tid

Hvis du har brug for en fodindlæg/fodortose eller en anden form for individuelt fremstillet hjælpemiddel, kan du altid booke en tid hos din lokale Ortos-afdeling og få hjælp fra en af vores specialiserede bandagister.

Find en folder

Hos Ortos har vi udarbejdet en række foldere, hvor du bl.a. kan finde råd om rengøring og vedligeholdelse af forskellige hjælpemidler. 

Vores værdigrundlag – Individuel forståelse

Vi arbejder hver dag på at give hver enkelt kunde de optimale betingelser for bevægelse. Det gør vi ved at udvikle og fremstille hjælpemidler, som gør dig i stand til mere – om dette mere så er at parkere kørestolen permanent eller løbe 10km uden smerter i knæet.

ForMotion Bandagist

Børstenbindervej 12
5230 Odense M
e-mail: [email protected]

Send sikker mail til ForMotion Bandagist
CVR-nr. 3070 3502

Følg os her

2024© ForMotion Denmark A/S

Vi har spændende nyheder!

Ortos hedder nu
ForMotion Bandagist

Fra den 1. november 2024 har vi skiftet navn til ForMotion Bandagist. Dette navneskifte markerer vores integration i et globalt netværk af klinikker, samlet under ét fælles navn, ForMotion™.

Vi bygger videre på vores stærke fundament af viden og ekspertise for at sikre dig de bedste hjælpemidler til at forbedre din bevægelighed.

I det nye år lancerer vi også en ny hjemmeside, som selvfølgelig bliver på dansk.
Få et smugkig her.
Bliv ringet op:

Når jeg sender formularen, accepterer jeg Ortos' privatlivspolitik og tillader, at Ortos kontakter mig. Undgå at sende personfølsomme oplysninger gennem denne formular.