Rigide/semirigide korsetter

Artiklens indhold

(T)LSO (Thoraco)-Lumbo-Sacral Ortose

Et korset er et personligt hjælpemiddel, som kun passer til dig, og det kan derfor ikke bruges af andre. Et korset sidder udenpå kroppen for at støtte og afhjælpe et problem, som kan være af fysisk eller smertemæssig karakter.

Rigide korsetter

Et rigidt korset er fremstillet af plast og/eller skumplast. Det er samtidig meget stift, hvilket sikrer en minimal bevægelse under anvendelse.

Semirigide korsetter/stofstøttekorsetter

Et semirigidt korset/stofstøttekorset er et korset fremstillet af stof og/eller elastisk materiale. De fleste korsetter har metalstivere og metalfjedre for at forstærke funktionen, samt holde på formen under anvendelse.

Hvis du skal bruge et korset, vil din Ortos-bandagist altid tilpasse det, inden du tager det i brug. Du vil desuden få en grundig instruktion i, hvordan korsettet skal tages på og hvor stramt, det skal sidde. Det er vigtigt, at korsettet sidder så tilpas fast, at det ikke kan rotere eller glide op på kroppen. Taljemarkeringen i korsettet skal være med til at dette ikke sker. Dvs. at du altid skal se efter, hvor på korsettet taljemarkeringen sidder og derefter sikre dig, at markeringen passer med din egen talje.

Der kan være forskellige årsager til, at du skal bruge et korset og nogle korsetter bruges kun efter behov. Hvis du fx er diagnostiseret med skoliose, så kan det i mange tilfælde være tilstrækkeligt at bruge korsettet om natten (læs mere om Providence natkorset). For at korsettet anvendes korrekt, er det vigtigt, at du kender dit behov.

Vær opmærksom på trykmærker

Stofstøttekorsetter giver som regel ikke trykproblemer, men du vil altid kunne se mærker, hvor korsettet har støttet, når du tager det af. Du skal også være opmærksom på tryk, hvis du bruger korsettet uden på eksempelvis bukser, hvor der er en tyk linning. Hvis du har diabetes eller nedsat følelse, skal du være ekstra forsigtig med tryk. Du skal kigge efter røde mærker hver dag. Det kan bl.a. være hvor metalstiverne ender. Røde mærker skal forsvinde 20-30 min efter, du har
taget korsettet af. Kontakt din Ortos-bandagist ved tegn på tryk, så korsettet kan rettes til.

Rigide korsetter kan give røde mærker på din krop, hvor det skal støtte mest. Hvis korsettet skal have en korrigerende virkning (oprette en skæv ryg), så vil der højst sandsynligt være mærker på kroppen, hvor korrektionen skal være.
Mærker på knoglefremspring (f.eks. hoftebenet) skal du holde ekstra øje med. Huden er ikke så tyk der, og der kan nemmere komme sår. Som ved stofstøttekorsetter skal du være ekstra opmærksom, hvis du har diabetes eller nedsat følelse. Du skal kigge efter røde mærker hver dag.

Sved og fugt

Et korset sidder meget tæt til huden, og det er svært at undgå at svede. Huden kan reagere på sved. Derfor er det vigtigt, at du jævnligt rengører dit korset. Det vil altid være en god idé at have en undertrøje eller en T-shirt, der sidder tæt på kroppen, inden under korsettet. Undertrøjen vil tage den første del af fugten, og du kan anvende korsettet i flere dage uden at vaske det. Undertrøje med helt eller delvist uld bliver ikke så hurtig fugtig som en undertrøje af bomuld.

Kontakt Ortos

Book en tid

Hvis du har brug for et rigidt korset, semirigidt korset eller en anden form for individuelt fremstillet hjælpemiddel, kan du altid booke en tid hos din lokale Ortos-afdeling og få hjælp fra en af vores specialiserede bandagister.

Find en folder

Hos Ortos har vi udarbejdet en række foldere, hvor du bl.a. kan finde råd om rengøring og vedligeholdelse af forskellige hjælpemidler. 

LÆS OGSÅ

Skoliosekorset paa patient_Providence natkorset

Skoliosepatienter i fokus: Forskningssamarbejde mellem Ortos og Region Syddanmark skaber evidens

Hos Ortos stræber vi efter, at vores arbejde skal være evidensbaseret. Det skal sikre, at de hjælpemidler vi fremstiller, er de bedste for vores kunder. Den holdning forpligter, så vi deltager løbende i forskningsprojekter, som netop skaber videnskabelig evidens for teknikker, metoder og generel udvikling i bandagistfaget. I denne artikel er det evidens for korsetbehandling af skoliose, vi har bidraget med
Læs mere
Milda_Valentukevicute_skoliose_korset

Skoliosekorset til Litauen

Milda er 12 år gammel og fra Litauen. Sammen med sin mor har hun besøgt Ortos af en helt særlig årsag. Milda har nemlig skoliose, hvilket betyder at formen på hendes rygsøjle minder om et S.
Læs mere

Vores værdigrundlag – Individuel forståelse

Vi arbejder hver dag på at give hver enkelt kunde de optimale betingelser for bevægelse. Det gør vi ved at udvikle og fremstille hjælpemidler, som gør dig i stand til mere – om dette mere så er at parkere kørestolen permanent eller løbe 10km uden smerter i knæet.

ORTOS

Børstenbindervej 12
5230 Odense M
e-mail: [email protected]

Send sikker mail til Ortos
CVR-nr. 3070 3502

Følg os her

2023© Ortos Bandagister
Bliv ringet op:

Når jeg sender formularen, accepterer jeg Ortos' privatlivspolitik og tillader, at Ortos kontakter mig. Undgå at sende personfølsomme oplysninger gennem denne formular.