Skulderbandagers effekt på FSHD-patienter

Lymed Interrim ortose

Artiklens indhold

International anerkendelse

I Oktober måned 2018  blev der afholdt World Muscle Society Congress i Argentina. Ved kongressen blev et dansk projekt om skulderbandager og FSHD-patienter fremlagt som en plakatpræsentation. Ortos bandagist, Torben Nybro, har været en del af projektet sammen med ansatte fra RehabiliteringsCenter for Muskelsvind. 
Følgende er en opsummering af plakatpræsentationen, der også er udgivet som abstract i fagbladet Neuromuscular Disorders.

Baggrunden for projektet

Mennesker med fremadskridende sygdom i deres muskler, også kaldet facio-scapulo-humeral muskeldystrofi eller FSHD, har ofte mange smerter og træthed i og omkring skuldre samt den øvre og nedre ryg. Dette kan være meget invaliderende. Derfor har der fx været brugt præfabrikerede ortoser til at reducere smerterne og forbedre bevægeligheden hos dem, der er ramte. Effekten af dette har der dog ikke været systematiske rapporteringer om. Derfor var målet med projektet at undersøge, hvorvidt en specialsyet, lang DMO vest/Lycra-vest, som kort fortalt er en elastisk skulderbandage, kan være med til at reducere den træthed og de smerter, som mennesker med FSHD har. Derudover var det også vigtigt at få viden om, hvor brugbar og komfortabel vesten/bandagen er i daglige aktiviteter. Vesten er lavet af lycra med ekstra støtte på de steder, hvor projektets testpersoner havde størst problemer.

Resultaterne 

Projektet har givet vigtig viden i forhold til brugen af Lycra-vestene. Det har krævet en del tilpasning ved hver enkelt deltager. Denne tilpasning er vigtig, hvis der skal være en effekt. Selve smerterne eller trætheden blev ikke reduceret ved brugen af Lycra-vestene. Men de have en positiv effekt på bevægelsesfunktionen i den øvre del af kroppen og smerterne blev derfor mindre forstyrrende i dagligdagen. Dog kunne Lycra-vestene ikke bruges ved sportslige aktiviteter, da de simpelthen er for varme.

Fordi Lycra-vesten retter overkroppen og skulderne til en mere korrekt position, oplevede nogle, at deres svageste muskler blev overloadede efter nogle dage.

Hvad kan vi bruge den slags viden til?

Hos Ortos er det vigtigt, at vi giver vores kunder den bedst mulige vejledning og fremstiller de bedst mulige hjælpemidler. Derfor har vi brug for at vide, hvilke hjælpemidler der passer bedst til hvem, samt hvor hjælpemidlerne har deres styrker og eventuelle svagheder. Det er ikke altid, at den viden findes, og derfor er det oplagt, at Ortos går ind i projekter som dette, hvor målet er en frembringe viden på et område, som vores bandagister beskæftiger sig med til daglig.    

Kontakt Ortos

Brug for hjælp?

Ortos Bandagister er specialister og certificerede i en bred vifte af produkttyper. Det betyder, at du kan få kvalificeret hjælp til lige netop dit behov. Ring til din nærmeste bandagistklinik, hvis du vil høre mere om, hvilke løsninger, der findes til dig.

FORFATTER

Maria er kommunikationskonsulent hos Ortos og arbejder med både intern og ekstern kommunikation i virksomheden. 

Maria Lundsby

Kommunikationskonsulent i Ortos

ORTOS

Børstenbindervej 12
5230 Odense M
e-mail: [email protected]

Send sikker mail til Ortos
CVR-nr. 3070 3502

Følg os her

2023© Ortos Bandagister
Bliv ringet op:

Når jeg sender formularen, accepterer jeg Ortos' privatlivspolitik og tillader, at Ortos kontakter mig. Undgå at sende personfølsomme oplysninger gennem denne formular.