Hurtig indsats med fysioterapi er vigtigt

Den tidlige mobiliseringsindsats af fysioterapeuterne er vigtig for den benamputerede, da den sikrer at patienten bliver mere selvhjulpen, mindsker risikoen for postoperative komplikationer og skaber de bedste forudsætninger for deres videre forløb med en benprotese. Fysioterapeuten har altså en stor opgave i at guide, støtte og opmuntre den benamputerede til at opretholde et så højt aktivitetsniveau som muligt, allerede tidligt i forløbet.

Fysioterapeutens vigtigste indsatsområder er:

  • Kontrakturbehandling – Sikrer en bedre rehabilitering, samt bedre forudsætning for brug af protese. De mest almindelige kontrakturer for lårbensamputerede er fleksionskontrakturer i hoften, mens det for underbensamputerede er flektionskontrakturer i knæet.
  • Let styrketræning – Gør bla. forflytninger nemmere og sikrer et bedre proteseforløb
  • Cirkulationstræning – mindsker ødemdannelse og fremmer sårhelingsprocessen

Betydningen af at øge bevægeligheden og muskelstyrken hos den benamputerede er enorm og skal prioriteres af fysioterapeuten, for at sikre at de efterfølgende kan kontrollere protesen og opnå tryghed ved brugen af den.

Retningslinjer for rehabiliteringen

For underbensamputerede er det vigtigt, at de altid bruger stumpstøtte når de sidder i rullestol. Dette er med til at forebygge fleksionskontrakturer i knæleddet og mindsker ligeledes ødemdannelse.

Al træning af den benamputerede skal forgå med en Icecross liner, for at sikre minimal ødemdannelse.

 

Vil du vide mere om Iceross-lineren?

 Iceross-lineren bruges i forbindelse med kompressionsterapi og er et vigtigt redskab i rehabiliteringen og den amputeredes vej til proteseforsyning.

 

Iceross_Post-Op_Liner_kompressionsbehandling

Træningsøvelser for benamputerede

 

træningsøvelser benamputation
træningsøvelser benamputation
træningsøvelser benamputation
træningsøvelser benamputation
træningsøvelser benamputation

1. Lig på ryggen i sengen og tag fat med begge arme om det andet ben, mens du strækker det amputerede ben ned mod fodenden.

Denne øvelse strækker muskler og sener omkring hofte og knæ, på den amputerede side, hvilket modvirker kontrakturer.

2. Sid på en stol og skiftevis stræk og bøj i knæleddet på den amputerede side. Kan også udføres liggende.

Denne øvelse træner muskelstyrken i lårmusklen, samt øger blodcirkulation og modvirker kontrakturer.

3. Bækkenløft. Placer begge ben på en fast pude eller ligende. Løft derefter bagdelen op fra underlaget og langsomt ned igen. Gentag øvelsen flere gange.

Denne øvelse er med til at træne styrken i de muskler der er med til at strække hoften, hvilket er vigtigt for god protesefunktion. Øvelsen er desuden med til at mindske risikoen for fleksionskontrakturer i hoften.

4. Lig på den ene side, med det amputerede ben øverst. Bøj det nederste ben for bedre at holde balancen. Løft derefter det amputerede ben op og lidt bagud. Gentag øvelsen flere gange.

Denne øvelse giver øget bevægelighed og styrke i de muskler der sidder på hoftens yderside. Styrken i disse muskler er vigtige for god protesefunktion.

5. Lig på maven på et fast underlag med strakte ben (Gerne med en pude under det amputerede ben). Du kan også ligge på ryggen med strakte ben, her skal du dog ikke have puden under det amputerede ben.

Det optimale vil være at ligge i denne stilling i 2×20 min hver dag.

Supplerende træningsøvelser

 

  • Øv dig i at rejse dig fra siddende til stående. Dette er med til at træne styken i det raske ben, samt øger balancen.

 

  • Stem op i armene mens du sidder i kørestolen. Med denne øvelse træner du styken i dine arme, hvilket er vigtigt i forflytningssituationer og når der skal bruges gangmiddel.

 

  • Træn forflytninger, fx fra seng til kørestol eller fra kørestol til toilet. Dette giver tryghed i at vide, at man kan selv. Dette medvirker ligeledes til, at man hurtigere bliver selvhjulpen.
Træningsøvelser for benamputerede

Har du brug for faglig sparring?

*Artiklen er baseret på information fra Össurs folder: ”Retningslinier for fysioterapi” Kontakt en Ortos Bandagist klinik, hvis du ønsker at modtage folderen i et fysisk eksemplar eller hvis du har brug for yderligere information om tidlig fysioterapeutisk indsats. Du kan finde flere detaljerede vejledninger om rehabilitering her