Artiklens indhold
Hurtig indsats med fysioterapi er vigtigt
Den tidlige mobiliseringsindsats af fysioterapeuterne er vigtig for den benamputerede, da den sikrer at patienten bliver mere selvhjulpen, mindsker risikoen for postoperative komplikationer og skaber de bedste forudsætninger for deres videre forløb med en benprotese. Fysioterapeuten har altså en stor opgave i at guide, støtte og opmuntre den benamputerede til at opretholde et så højt aktivitetsniveau som muligt, allerede tidligt i forløbet.
Fysioterapeutens vigtigste indsatsområder er
Kontrakturbehandling – Sikrer en bedre rehabilitering, samt bedre forudsætning for brug af protese. De mest almindelige kontrakturer for lårbensamputerede er fleksionskontrakturer i hoften, mens det for underbensamputerede er flektionskontrakturer i knæet.
Let styrketræning – Gør bla. forflytninger nemmere og sikrer et bedre proteseforløb
Cirkulationstræning – mindsker ødemdannelse og fremmer sårhelingsprocessen
Betydningen af at øge bevægeligheden og muskelstyrken hos den benamputerede er enorm og skal prioriteres af fysioterapeuten, for at sikre at de efterfølgende kan kontrollere protesen og opnå tryghed ved brugen af den.
Retningslinjer for rehabiliteringen
For underbensamputerede er det vigtigt, at de altid bruger stumpstøtte når de sidder i rullestol. Dette er med til at forebygge fleksionskontrakturer i knæleddet og mindsker ligeledes ødemdannelse.
Al træning af den benamputerede skal forgå med en Icecross liner, for at sikre minimal ødemdannelse.
Vil du vide mere om Iceross-lineren?
Træningsøvelser for benamputerede
Øvelse 1
Øvelse 2
Øvelse 3
Øvelse 4
Øvelse 5
Supplerende træningsøvelser
Øv dig i at rejse dig fra siddende til stående. Dette er med til at træne styken i det raske ben, samt øger balancen.
Stem op i armene mens du sidder i kørestolen. Med denne øvelse træner du styken i dine arme, hvilket er vigtigt i forflytningssituationer og når der skal bruges gangmiddel.
Træn forflytninger, fx fra seng til kørestol eller fra kørestol til toilet. Dette giver tryghed i at vide, at man kan selv. Dette medvirker ligeledes til, at man hurtigere bliver selvhjulpen.
KILDE
Artiklen er baseret på information fra Össurs folder: ”Retningslinier for fysioterapi” Kontakt en Ortos Bandagist klinik, hvis du ønsker at modtage folderen i et fysisk eksemplar eller hvis du har brug for yderligere information om tidlig fysioterapeutisk indsats. Du kan finde flere detaljerede vejledninger om rehabilitering her
Har du brug for faglig sparring?
FORFATTER
Kasper er uddannet fysioterapeut og er afdelingschef i Ortos i Aalborg.
Kasper har drevet egen virksomhed, hvor han har opnået stor erfaring med bla. kundepleje og service, bevægeanalyser/træning, samt udvikling og gennemførelse af sundhedsfremmende tiltag hos virksomheder.