Fingerortose

Fingerortose

Artiklens indhold

Stabiliserende fingerortose (silversplint/silverring)

Fingerortoser laves specielt til dig og bruges primært til at optimere håndens grebsfunktion ved at stabilisere fingrenes led. I visse tilfælde kan fingerortoserne også virke smertelindrende. Fingerortoserne kan se ud på forskellige måder alt afhængig af deres formål og kan tilmed tilpasses håndled også.

Behov for fingerortoser opstår, når en fejlstilling eller funktionsnedsættelse påvirker håndens funktion. Som fx ved diagnoserne: leddegigt og slidgigt, hypermobilitet, Ehlers-Danlos syndrom eller følger efter nerveskader. Fingerortoserne kan konstrueres så de enten begrænser eller fremmer bevægelser.

Sådan tager du en fingerortose på

Din Ortos-bandagist vil vise dig, hvordan du skal tage din(e) finger-ortose(r) på og vejlede dig i forhold til, hvornår og hvor meget du bør bruge den/dem. Dette kan variere alt efter, hvad du beskæftiger dig med og årsagen til dit behov for fingerortoser.

Fingerortoser og allergi

Fingerortoserne laves oftest i sølv. Sølvet er Sterling sølv 925 og dermed nikkelfrit. Det kategoriseres derfor som et hypoallergent produkt. Selvom sølvet er nikkelfrit, kan der i sjældne tilfælde være mennesker, der reagerer allergisk på sølv alligevel. Nogle fingerortoser er lavet af plastik. Disse ortoser er præfabrikerede.

Vær opmærksom på trykmærker

Fingerortosernes opgave er blandt andet at stabilisere leddene, og man kan ikke altid undgå, at de laver et let aftryk, ligesom en almindelig fingerring. Det er dog vigtigt, at aftrykkene aftager igen 20-30 min efter, fingerortoserne er taget af. Det er en god idé at kontrollere for tryk flere gange, hvis du har fået nye fingerortoser.
Hvis du har diabetes eller nedsat følelse i fingrene, skal du være ekstra opmærksom på tryk. Kontakt din Ortos-bandagist ved tvivl eller problemer.

Sådan vedligeholder du din fingerortose

  • Plast er et materiale, som kan tåle vand og sæbe. Du kan også bruge en klud med husholdningssprit til at rengøre plasten med. Undgå direkte varme på plasten. Pas på store og hurtige temperaturpåvirkninger af plasten. Brug ikke rensebenzin, acetone eller andre opløsningsmidler.
  • Metal/sølv tåler at blive vasket med varmt vand og sæbe eller tørret af med håndsprit. Ortoser lavet i sølv bør reglmæssigt renses for små partikler af fx. kosmetik og sæbe, som kan irritere huden. Brug sølvpuds eller tandpasta for at opnå en skånsom slibende effekt, når du renser fingerortoser.

Glødning

Som udgangspunkt bør din(e) fingerortose(r) glødes minimum en gang om året. Dette er for at modvirke metaltræthed og sikre, at sølvet bevarer sine egenskaber. Glødningen foretages hos din Ortos-bandagist, som du skal kontakte for at aftale en tid. Det er vigtigt, at du får din(e) fingerortose(r) glødet, da en knækket ortose ikke kan repareres.

Kontakt Ortos

Book en tid

Hvis du har brug for en fingerortose eller en anden form for individuelt fremstillet hjælpemiddel, kan du altid booke en tid hos din lokale Ortos-afdeling og få hjælp fra en af vores specialiserede bandagister.

Find en folder

Hos Ortos har vi udarbejdet en række foldere, hvor du bl.a. kan finde råd om rengøring og vedligeholdelse af forskellige hjælpemidler. 

LÆS OGSÅ

Fingerortose_soelv_ortoser_finger

Silversplints - fingerortoser i sølv

Læs mere

Skinner giver hvile

Læs mere

Vi skaber evidens for fingerortoser i sølv

Læs mere
Dokument

Anne-Mettes bachelorprojekt

Læs mere

Vores værdigrundlag – Individuel forståelse

Vi arbejder hver dag på at give hver enkelt kunde de optimale betingelser for bevægelse. Det gør vi ved at udvikle og fremstille hjælpemidler, som gør dig i stand til mere – om dette mere så er at parkere kørestolen permanent eller løbe 10km uden smerter i knæet.

ORTOS

Børstenbindervej 12
5230 Odense M
e-mail: [email protected]

Send sikker mail til Ortos
CVR-nr. 3070 3502

Følg os her

2023© Ortos Bandagister
Bliv ringet op:

Når jeg sender formularen, accepterer jeg Ortos' privatlivspolitik og tillader, at Ortos kontakter mig. Undgå at sende personfølsomme oplysninger gennem denne formular.